Manastirea Voronet

Manastirea Voronet a fost cea mai rapid construita ctitorie a lui Stefan cel Mare, fiind ridicata in 3 luni, 3 saptamani si 3 zile, in anul 1488, dupa infrangerea de la Razboieni, purtand hramurile „Sfantul Mare Mucenic Gheorghe – purtatorul de biruinta” si „Sfantul Daniil Sihastrul”. Primul staret a fost chiar Sfantul Daniil, ale carui moaste se gasesc tot aici, care a fost si duhovnicul marelui domnitor moldovean. Locasul sfant se afla la 4 kilometri de Gura Humorului, fiind consacrat pentru „albastrul de Voronet”, ce este considerat unic de catre specialisti pe intreg mapamondul, negasindu-se formula ce a stat la baza picturii nici pana acum. Se considera ce e la fel de celebru ca rosul lui Rubens ori verdele lui Veronese. De asemenea, manastirea mai este numita si „Capela Sixtina a Orientului”, datorita picturii scenei cu „Judecata de apoi”, compozitie unica in arta orientului crestin. Dupa ce in 1785 inceteaza viata monahala din cauza alipirii Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic si, abia in 1991 se isi reia vechiul curs, de data asta cu o obste de maici, ramanand astfel pana in zilele noastre.
Conform istoricilor, Manastirea Voronet reprezinta una dintre cele mai importante ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare, alaturi de Manastirea Putna.Manastirea Humorului

Foarte aproape de Gura Humorului, Manastirea Humor este cunoscuta ca fiind cea mai veche biserica din Bucovina. Manastirea Humor a fost ridicata in anul 1415 din ordinul lui Alexandru cel Bun. Vremurile aspre din punct de vedere istoric au condus carte distrugerea aproape in totalitate a manastirii.
De aceea, noua ctitorie a fost ridicata in anul 1530, in vremea lui Domn Petru Voievod, ruinele manastirii vechi fiind pastrate si astfel, pentru a putea fi admirate de catre doritorii de istorie. Acestea se afla situate foarte aproape de actuala constructie a manastirii, la nici 500 de metri de aceasta.
Turnul de Aparare construit de Vasile Lupu s-a impus pentru ca aceasta sa poata oferi protectie celor ce se rugau aici in vremuri aprige de razboi. Atunci cand ajungem aici nu putem sa trecem indiferenti si sa nu remarcam frumusetea picturilor sale exterioare, fiind cea mai veche pictura din tara.
Mesterul Toma s-a ocupat de pictarea intregii manastiri vreme de mai bine de 5 secole. Tematica picturii nu poate sa nu cuprinda si elementele care contin traditia locala – buciumul, stergarul si lavita, dar si cateva evenimente istorice, precum asediul Constantinopolului, marcant pentru istoria statului roman, indicand stoparea puterii otomane.Manastirea Sucevita

Manastirea Sucevita, situata in satul cu acelasi nume, pe valea paraului Sucevita, a fost zidita in ultimele decenii ale secolului al XVI-lea. Biserica este construita in stilul arhitecturii moldovenesti, stil consolidat in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Stilul moldovenesc este, de fapt, o imbinare armonioasa a elementelor de arta bizantina si gotica, la care se adauga elemente de arhitectura a vechilor biserici de lemn din Moldova, este imprejmuita de ziduri de aparare inalte de 6 metri si groase de 3 metri, prevazute cu contraforturi, drumuri de straja si patru turnuri.
Manastirea Sucevita este monumentul cu cel mai mare numar de imagini religioase din tara. Pictura murala de la Manastirea Sucevita, considerata de cercetatorul de arta francez Paul Henry „testamentul artei moldovenesti”, inchieie epoca de mari creatii ale secolului XVI. Manastirea Sucevita este parte din Patrimoniul Mondial UNESCO incepand cu anul 2010. Manastirea Sucevita anunta prin arhitectura sa de fortareata medievala, inovatiile arhitecturale ale secolului XVII.Manastirea Moldovita

Construita in anul 1532 de catre Domnitorul Petru Rares, este o adevarata bijuterie a artei moldovenesti medievale, Moldovita are picturile foarte bine conservate, pastrand luminozitatea culorilor originale, culoarea specifica Manastirii Moldovita este galbenul. Frescele impletesc influentele bizantine cu motivele traditionale, redand scene biblice si istorice pe un fond predominant galben, care se armonizeaza perfect cu albastrul cerului si verdele ierbii. Intre bogatele elemente figurative si decorative ale icoanelor se remarca trasaturi ale infatisarii localnicilor, surprinse de pictori in imaginile sfintilor. Remarcabila este scena asediului Constantinopolului, infatisandu-l pe patriarhul ortodox care cere ajutorul Fecioarei Maria pentru a-i infrange pe dusmanii persi si avari. Plasat intr-un decor de secol XVI, episodul aminteste de situatia Moldovei amenintata de turci. Intreg ansamblul de picturi interioare si exterioare se bazeaza pe adevaruri ale religiei, pe care credinciosii le pot descoperi la Moldovita.
Cea mai importanta caracteristica a Bisericii „Buna Vestire” este exonartexul cu cele trei bolti in fatada vestica. Dintre toate bisericile bucovinene, picturile exterioare de aici s-au pastrat cel mai bine. Muzeul manastirii pastreaza manuscrise din secolul al XV-lea in care se fac referiri pretioase la modul de organizare a scolii manastiresti, la activitatea culturala in general.Cetatea de scaun a Sucevei

Cetatea Sucevei, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea in apropierea orasului medieval Suceava, a fost principala resedinta a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astazi un monument istoric de nivel national.
Ansamblul arhitectonic medieval, alcatuit din castel si ziduri de aparare, a fost consolidat si completat in cadrul uni vast proiect cu finantare in perioada 2011-2015, redandu-i aspectul impunator, intrat in legenda, dar si subtila stralucire princiara din trecut.
in anul 2016 a fost realizata in Cetatea Sucevei prima expozitie permanenta care ilustreaza teme de mare interes pentru public, precum prima si cea mai cuprinzatoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor si boierilor moldoveni din secolele XIV – XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei. Lapidariul recompune pentru prima data cea mai completa imagine a Cetatii Sucevei, evidentiind sistemele constructive si decoratia arhitecturala, dominate in secolul XV de variate teme ale goticului. Utilitati domestice medievale, precum sobele de teracota, combina absolut surprinzator si elegant motive decorative locale cu cele central-europene.Muzeul obiceiurilor populare din Bucovina

Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina este o institutie singulara in reteaua culturala romaneasca, fiind singurul muzeu care a reusit sa transpuna cu mijloace muzeotehnice obisnuite acel segment de spiritualitate definitorie pentru orice etnie, popor, natiune: traditia populara.
Tematica muzeului a fost gandita ca o calatorie virtuala in universul spiritual al satului bucovinean de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Vizitatorului Muzeului Obiceiurilor Populare din Bucovina i se dezvaluie taine nebanuite ale calendarului popular bucovinean incepand cu practicile de la Sfantul Andrei, continuand cu cele specifice Craciunului, Anului Nou, Bobotezei, inceputurilor de an agrar, pastoral, apicol si pomicol, sarbatorii pascale, sarbatorii solstitiale a Sanzienelor si incheind cu practici specifice sarbatorilor de toamna, Sfanta Parascheva (Vinerea Mare) si Sfantul Dumitru.Partia Soimul Gura Humorului

Partia de schi Soimul, amenajata pe malul drept al raului Moldova, in dreptul parcului de la Arinis, este una dintre cele mai interesante partii de schi din Bucovina. Avand punctul de plecare in acelasi loc cu Soimul I, partia Soimul II porneste spre Voronet. Este o partie cu grad de dificultate mai scazut, ideala pentru incepatori.
Accesul se face din drumul ce duce spre Manastirea Voronet, imediat dupa podul peste Moldova. Partia dispune de tunuri pentru zapada artificiala si nocturna. La baza ei se afla parcarea (in ciuda dimensiunilor devine adesea neincapatoare spre pranz in zilele libere!), restaurante si centre de inchiriere echipament schi si snowboard.
Traseul desenat prin padure, sectoarele cu grad de dificultate mediu combinate cu cele dificile, profesionalismul personalului tehnic si intreaga atmosfera de eterna vacanta fac ca timpul sa zboare odata cu schiorii pe aceasta partie.